اگری ولتاییک چیست؟ انرژی خورشیدی و کشاورزی چطور می توانند با یکدیگر کار کنند؟

مدت زمان تخمینی مطالعه: ۸ دقیقه

آیا می دانید اگری‌ولتاییک چیست و چه مزایایی دارد؟ تکنولوژی فوتو ولتاییک در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است و دولت‌ها، کسب و کارها و حتی شهروندان معمولی ضرورت محیط زیستی و سود کسب شده از این صنعت را درک کرده‌اند و هر یک به شیوه خود از آن بهره می‌برند. در کشاورزی نیز این اتفاق افتاده است و ترکیب کشاورزی سنتی و انرژی خورشیدی، اگری ولتاییک را ایجاد کرده‌ است.

پنل خورشیدی چگونه کشاورزی سنتی را تغییر می دهد؟

به زمینی با صدها یا شاید هزاران پنل خورشیدی که به منظور دریافت انرژی خورشیدی در جهت خورشید تنظیم شده‌اند، مزرعه خورشیدی می گویند. در این مزارع به جای سیب زمینی، لوبیا و یا گوجه فرنگی، پنل های خورشیدی زمین را پوشش داده اند و انرژی تولید می کنند.

از آنجا که کشاورزی سنتی تا حد زیادی به شرایط آب و هوایی وابسته است، به عنوان یک کسب و کار پر ریسک شناخته می شود. در صورت وجود میزان مناسب نور خورشید و باران و نبود طوفان و بادهای شدید، ممکن است به موفقیت دست یابید، که کنترل این عوامل محیط زیستی در همه‌ی فصول سال و ایجاد یک کسب و کار و درآمد پایدار از این طریق بیشتر شبیه به یک رویا است. از این رو ایده‌ی ترکیب مزارع خورشیدی و مزارع کشاورزی برای جبران برخی از این فاکتور های محیط زیستی شکل گرفت و نهایتا به پدیده‌ی اگری ولتاییک ختم شد.

از سال ۲۰۱۰، زمانی که هزینه نصب سیستم های خورشیدی به بیش از نصف کاهش یافت، احداث مزارع خورشیدی رونق گرفت. کارلی واینمن، محقق موسسه خود اتکایی محلی آمریکا (ILSR)، در گفتگو با مجله دیجیتال در مورد علت اینکه چرا کشاورزان آمریکایی به جای کشت محصولات کشاورزی زمین های خود را تبدیل مزارع خورشیدی کرده اند به مجله دیجیتال توضیح می دهد که : “عمده علت آن این است که کشاورزان در حال پیر شدن هستند و فروش برق خورشیدی آسان تر و پر سود تر از کشاورزی سنتی است.”

تولید همزمان انرژی خورشیدی می‌تواند آینده کشاورزی را متحول کند

با توسعه و گسترش احداث مزارع خورشیدی، زمین کمتری برای کشاورزی در دسترس خواهد بود و تولید محولات غذایی کمتر خواهد شد که این امر موجب نگرانی جامعه شناسان و اقتصاددانان شده است. از یک سو با توسعه تکنولوژی فوتوولتاییک، برق تجدیدپذیر بیشتر تولید خواهد شد و از سوی دیگر غذای کمتری تولید خواهد شد این تغییر تاثیر قابل توجهی در جامعه و اکوسیستم های طبیعی دارد. آیا به نظر شما راهی برای خروج از این وضعیت وجود دارد؟ آیا باید از احداث مزارع خورشیدی جلوگیری کرد و قوانین سخت گیرانه‌ای برای تولید انرژی خورشیدی در نظر گرفت؟

هیچ راه حلی به اندازه این ایده استفاده از تکنولوژی خورشیدی و کشاورزی سنتی با یکدیگر، خوب به نظر نخواهد رسید.

اگری ولتاییک: آینده کشاورزی؟

تیمی از دانشمندان فرانسوی به سرپرستی کریستف دوپراز  نخستین افرادی بودند که از واژه اگری ولتاییک استفاده کردند. این روش اساسا به معنای استفاده از پنل های خورشیدی و محصولات غذایی در یک زمین برای به حداکثر رساندن بهره‌وری زمین می باشد. این ایده می تواند تولید مواد غذایی را به بالاترین سطح ممکن برساند. پژوهش آن ها در شهر مونپیله فرانسه نشان داد که سیستم های اگری ولتاییک می توانند تا حد بسیار زیادی کارآمد باشند و بهره‌وری زمین های کشاورزی را در حدود ۳۵ تا ۷۳ درصد، در سطح جهانی افزایش دهند.

محققان سیستم های انرژی خورشیدی موسسه FRAUNHOFER مطالعه ای را در مورد همین موضوع انجام دادند. هدف آن ها از انجام این پژوهش این بود که متوجه شوند چگونه می توان از تابش نور خورشید و محصولات غذایی استفاده کرد و در نهایت به یک راه حل مشترک برای تولید هردو دست یافت. این پژوهش در مجاورت دریاچه کنستانس در مرز سوئیس، آلمان و اتریش انجام شد. در این پروژه آزمایشی، به مدت یک سال از ۷۲۰ پنل خورشیدی دو طرفه در مساحتی به میزان یک سوم هکتار استفاده شد و تصمیم گرفته شد استراکچر خورشیدی را در ارتفاعی نصب کنند که محصولات در مقایسه با زمانی که پنل خورشیدی نباشد، تقریبا نور خورشید یکسانی را دریافت می کنند. همچنین برای انجام فرایند کشاورزی هم از تکنیک های مناسب استفاده شد.

در اگری ولتاییک، پنل های خورشیدی در بالای مزرعه کشاورزی نصب می‌شود

نتایج استفاده از اگری ولتاییک

وقتی تمام محاسبات انجام گرفت، نتایج به دست آمده بسیار امیدوارکننده به نظر می رسیدند. محققان دریافتند که با استفاده از اگری ولتاییک بهره‌وری زمین می تواند تا ۶۰% افزایش یابد. استفان شیندل، مدیر پروژه مزرعه اگری ولتاییک در شرکت FRAUNHOFER، مجله دیجیتال می گوید: ” نتایج به دست آمده از تحقیقات سال اول کاملا موفقیت آمیز بودند. استفاده از سیستم اگری ولتاییک در عمل بسیار مقرون به صرفه بوده و هزینه مورد نیاز برای احداث آن معادل احداث یک نیروگاه خورشیدی خانگی است. همچنین تولید محصول کشاورزی از این روش نیز به اندازه کافی زیاد است و می توان آن را با سود قابل توجهی در بازار فروخت.”

با استفاده از اگری ولتاییک بهره وری زمین تا ۶۰% افزایش خواهد یافت

بررسی ها نشان می دهند که کشاورزی و فناوری تولید انرژی خورشیدی می توانند با یکدیگر سازگار عمل کنند. این امر رقابت برای زمین را کاهش خواهد داد و بهره‌وری را نیز افزایش خواهد داد، در عین حال برای کشاورزان نیز می تواند درآمد قابل توجهی ایجاد نماید.

نکته نهایی که ارزش تاکید بیشتری دارد این است که، همانطور که توضیح داده شد، از دلایل اصلی حرکت کشاورزان به سوی مزارع خورشیدی، سود مالی تضمین شده و زندگی بدون استرس است. تحقیقات موسسه FRAUNOFER نشان داد که با ترکیب تکنولوژی فوتوولتاییک و کشاورزی سنتی می توان سود بیشتری از زمین بدست آورد، حتی اگر شرایط محیط زیستی با محصول تولید شده نیز هماهنگ نباشد.

برق خورشیدی تولید شده در مزارع می‌تواند به صورت محلی مصرف شده یا به شبکه تزریق شود

سخن پایانی

با شکوفایی صنعت انرژی خورشیدی، کاربرد های آن نیز افزایش یافته و اگری ولتاییک نیز یکی از آنها می باشد، که با قرار دادن پنل های خورشیدی در بالای محصولات در حال رشد، بهره وری زمین تا حد قابل توجهی افزایش خواهد یافت. در این زمینه صنعت کشاورزی گلخانه‌ای نیز راه حل خود را ایجاد کرده است: استفاده از پنل های خورشیدی با خصوصیت عبور جزئی نور که هم انرژی خورشیدی تولید می کنند و هم نور مورد نیاز کشت محصولات را تامین می کننند، و یا از طریق طراحی فاصله قرار گیری و چیدمان پنل های خورشیدی در بالای زمین های کشاورزی میزان سایه مطلوب را می توان ایجاد نمود و مصرف انرژی را کاهش داد.

از این رو اعتقاد داریم که اگری ولتاییک روشی جدید به منظور استفاده همزمان از انرژی خورشیدی و کشاورزی سنتی می باشد. هرچند که تکنولوژی اگری ولتاییک هنوز به بحث، آزمایش و توسعه بیشتر نیاز خواهد دارد، اما امروزه واضح است که این روش دارای چشم انداز وسیعی است که بیش از گذشته برای جامعه و کسب و کارها سود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *